Îmbrățișare
Se spune că avem nevoie de:
4 îmbrățișări pe zi pentru a supraviețui,
8 îmbrățișări pe zi pentru sănătate,
12 îmbrățișări pentru a creste.
Îmbrățisarea este expresia fizica a iubirii.
Îmbrățisarea nu are nicio legătura cu educația pentru formarea comportamentului copilului. Copiii nu devin răsfățați dacă primesc îmbrățișări.
Noțiunile concrete domina mintea copilului.
Aceștia cu cât sunt mai mici, cu atât sunt mai concreți, mai puțin abstracți.
Asta înseamnă ca ei trebuie sa simtă iubirea la nivel fizic, de atingere. Nu e suficient doar sa le spunem ca-i iubim, ei au nevoie sa fie luați in brațe cât mai mult posibil.
Cand sunt mici, mai ales in primii 3 ani de viata, copiii au nevoie de iubirea concreta ce se manifesta prin imbratisari, apropieri si atingeri. Ei traiesc prezent si concret motiv pentru care iubirea o vor intelege fizic.
Reprezentanții psihologiei comportamentale susțin ca îmbrățisarea, deși aparent un gest simplu, are efecte extrem de complexe la nivel afectiv și relațional, putând fi chiar o tehnica de ajutor in anumite situații încărcate din punct de vedere emoțional.
In urma unui studiu realizat de Institutul Școlii de Medicina a Universității din Miami, SUA, s-a descoperit ca in medie, bebelușii care sunt mângâiați 15 min de doua ori pe săptămâna, plâng mai puțin, iau in greutate mai repede și sunt mai sociabili decât cei care nu sunt mângâiați.
Totodata s-a constatat ca sugarii născuți prematur și care au beneficiat de terapie prin masaj de câteva ori pe zi au câștigat in greutate cu 47% mai rapid și au părăsit spitalul cu șase zile mai devreme decât alți bebeluși aflați in centrele de neonatologie.
Imbratisarea asta sfanta, e viata insasi. Toate bune salasluiesc intr-o imbratisare ca in mierea de albine.
Inca din burtica mamei, lichidul amniotic care atinge fiecare parte din corpul puiului de om, da nastere nevoii de atingere de mai tarziu.
Imbratisarea da viata si o transforma, o sustine si ii da sens. Prin imbratisare copilul stie ca este iubit si acceptat.
La final iată concluziile unui studiu realizat in cadrul universității din Arkansas despre o parte din beneficiile uimitoare ale îmbrățișărilor pentru noi toți de la mic la mare:
- ne face sa ne simțim bine,
- risipește sentimentul de singurătate,
- ne ajuta sa ne depășim fricile,
- ne ajuta sa ne construim stima de sine,
- scade tensiune arterială
- ne ajuta sa luptam împotriva insomniei,
- transmite sentimentul de “a aparține”,
- ajuta la ameliorarea durerii fizice.
Ei bine, iata cat de importante sunt imbratisarile pentru o stare de bine.
Imbratiseaza cu bratele, cu inima puiul de iubire de langa tine, raspunsul va fi pe masura si mai mult.
V-ati intrebat vreodata de cate imbratisari ar avea nevoie copilasii nostri sau cate imbratisari isi doresc sa primeasca in fiecare zi?