Educație timpurie 0-3 ani
Ce este educația timpurie și de ce este ea atât de importantă?
Ca să putem înțelege ce este educația timpurie 0-3 ani este nevoie să aruncam o privire asupra a ceea ce spun cercetările din zona psihologiei infantile și să vedem care sunt beneficiarii acesteia.
La naștere copilul are în jur de 100 de miliarde de neuroni dar mai puțin de jumătate dintre aceștia sunt conectați între ei. Ce face ca această conectare să aibă loc? Mediul în care copilul se naște și ceea ce îi este permis să exploreze. Cu alte cuvinte, toate acestea se vor întâmpla în funcție de ceea ce va trăi bebelușul.
De fiecare dată când copilul mic se mișcă, explorează, gustă, atinge se stabilesc noi conexiuni neuronale. Iar sinapsele vor rezista în funcție de frecvența cu care o experiență se repetă.
Așadar este tot mai clar faptul că ceea ce stă la baza unui adult de succes este experiența timpurie, expunerea acestuia în primii ani de viață.
Cu alte cuvinte ceea ce face copilul în primii 3 ani de viață îl va influența în perioada adultă daca nu chiar pe întreaga perioadă a vieții.
Adult de succes nu înseamnă doar realizare profesională și materială ci mai degrabă inteligența emoțională, capacitatea acestuia de socializare, de interacțiune și de adaptare la situațiile problematice noi ce apar în fiecare zi atât profesional cât și în plan personal.
Educația timpurie 0-3 ani se adresează copiilor mici, aceștia fiind beneficiarii primari însă e important de luat în calcul și prezența părinților în acest proces, aceștia devenind beneficiarii secundari ai acestei educații.
Putem contura conceptul de educație timpurie făcând referire la importanța:
- începerii preocupărilor educaționale de la vârstele cele mai mici;
- implicarea familiei în educația timpurie prin educația parentală.