Începerea antrenamentului la oliță

În acest articol voi prezenta două aspecte importante pe care părintele este bine să le cunoască atunci când se întreabă dacă copilul este pregătit pentru antrenamentul la oliță sau dorește să înceapă acest proces.

Primul lucru important are legătură cu dezvoltarea tractului urinar și gastrointestinal, iar cel de al doilea abordează filosofiile de antrenament la olița.

Ca să putem avea un antrenament eficient e nevoie sa înțelegem ce rol joaca dezvoltarea tractului urinar si gastrointestinal.

Când apare nevoia de pipi sau caca, mesajele călătoresc de-a lungul nervilor de la vezică sau rect la măduva spinării  care sunt apoi transmise creierului, iar persoana devine conștientă de nevoia de a urina sau de a defeca. O persoană care are controlul asupra acestui proces poate decide în mod conștient ceea ce urmează sa facă.

Rolul dezvoltării tractului urinar și gastrointestinal în antrenamentul la oliță

  • Vezi Figura 1 si 2 la rubrica Descarcă gratuit

Ritmul de dezvoltare al copiilor este unul diferit, dar cu toate acestea în primul an de viață aceștia nu au control asupra vezicii urinare și intestinelor. Micțiunea este “automată”, deoarece bebelușii nu au control asupra procesului. Unii au un control redus în jurul vârstei de 1 an și jumătate, iar majoritatea sunt pregătiți pentru antrenamentul la oliță în jurul  vârstei de 2 ani. Potrivit John Hopkins Medicine, vârsta medie a antrenamentului la toaletă este de 2 ani si 3 luni.

Până la vârsta de 2 ani au avut loc schimbări importante în procesul de dezvoltare, în primul rând conștientizarea vezicii urinare complete și în al doilea rând capacitatea de a “reține” urina pentru o scurtă perioadă de timp după acest punct. Copilul încă nu își poate iniția fluxul urinar după bunul plac, dar nici nu poate anula atunci când vezica urinară este plină (Shenot, 2018). La 2 ani, dimensiunea vezicii urinare este încă mică,  iar copilul are capacitatea de reținere pentru o perioada foarte scurt. Acest lucru continuă să se dezvolte după vârsta de 2 ani, pe măsură ce vezica urinară crește în dimensiune.

Până la vârsta de 3 ani, dimensiunea vezicii urinare crește, la fel ca și capacitatea de a reține urina. Controlul în timpul zilei este destul de stabilizat la această vârstă.

Până la vârsta de 4,5 ani, dimensiunea vezicii urinare s-a dublat față de vârsta de 2 ani, ceea ce înseamnă că acum copilul pe toata durata nopții  poate să nu urineze. Copilul își poate opri acum fluxul, dar încă se dezvoltă si se perfecționează controlul. Vârsta la care se întâmplă acest lucru variază și este undeva între 3,5-6 ani.

  • Vezi Figura 3 la rubrica Descarcă gratuit

Semne ale pregătirii pentru antrenamentul la oliță

Vârsta este un indicator foarte bun pentru a începe pregătirea pentru antrenamentul la oliță și este adesea primul marker folosit pentru a ajuta la identificarea dacă un copil este pregătit să fie antrenat la oliță. Pe baza a ceea ce știm despre dezvoltarea tractului urinar și gastrointestinal, putem restrânge timpul potrivit pentru antrenamentul la oliță doar în funcție de vârstă. Cu toate acestea, gama este încă destul de mare și adesea avem nevoie de mai multe semne ca sa ne dam seama că cel mic este pregătit. Putem fi aproape siguri că un copil de 3 ani este gata să fie antrenat la oliță, dar cum rămâne cu un copil de  1 an si 9 luni, sa spunem? Poate fi sau nu.

 Iată câteva semne de urmărit pe lângă vârstă.

  • Copilul are scutecelul uscat într-un interval de două ore.
  • Copilul se trezește dintr-un somn de peste zi cu scutecul uscat.
  • Își poate trage pantalonii în jos sau poate înțelege simplul proces de dezbrăcare.
  • Copilul dă semne că face pipi sau caca fie prin anumite expresii faciale, fie prin utilizarea unui cuvânt simplu.
  • Poate sta nemișcat timp de 2-5 minute la un moment dat.
  • Înțelege sensul cuvintelor “pipi” sau “caca” și le utilizează corect.

Cu cât copilul prezintă mai multe semne, cu atât este mai probabil să fie pregătit.

Includ următorul test la rubrica Descarcă gratuit pentru a ajuta părinții să înregistreze semnele de pregătire. Cu cât sunt mai multe semne, cu atât copilul este mai pregătit.

Filozofii de antrenament la oliță

Există două tipuri principale de filozofii despre antrenamentul la oliță:

Abordare orientată spre copil și abordare orientată spre părinți.

Cartea medicului pediatru Dr. Benjamin Spock, Baby and Child Care, publicată în 1946, și metoda Brazelton introdusă în 1962 de pediatrul Perry Brazelton au fost primele care au făcut populară abordarea orientată spre copil. Acestă metodă este eficientă, dar durează ceva mai mult timp, adesea luni, fiind axată pe antrenamentul gradual.

Cealaltă filozofie este o abordare activă a antrenamentului la oliță. Este o abordare orientată spre părinți. Una dintre primele metode orientate spre părinți a fost Azrin și Foxx Method-Toilet Training in Less Than a Day, care a fost creată inițial pentru persoanele cu dizabilități. De la introducerea acestor metode, există multe variante ale acestora sub formă de cărți, programe și ghiduri. Rezultatele rapide sunt atrăgătoare pentru părinți și dacă un copil este pregătit, aceste metode au destul de mult succes.

Acestea fiind spuse sper să fie de folos părintelui care se gândește cum și când să abordeze această noua etapă. O observare atentă și deschisă asupra copilului și a etapei în care se găsește împreună cu un set de informații concrete pot ajuta la susținerea sănătoasă a celui mic in trecerea de la scutec la toaleta.

Referințe:

  • Brazelton, T. B. (n.d.). O ABORDARE ORIENTATĂ SPRE COPIL A ANTRENAMENTULUI LA TOALETĂ.
  • Publications.aap.org. Adus la 1 iunie 2020 de la https://publications.aap.org/pediatrics/article-abstract/29/1/121/77640/A-CHILD-ORIENTED-APPROACH-TO-TOILET-TRAINING?redirectedFrom=fulltext
  • Kiddoo DA. Antrenamentul la toaletă pentru copii: când să înceapă și cum să se antreneze. CMAJ. 20 martie 2012; 184(5):511-2. doi: 10.1503/cmaj.110830. Epub 8 august 2011. PMID: 21825046; PMCID: PMC3307553. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3307553/
  • Muellner SR. DEZVOLTAREA CONTROLULUI URINAR LA COPII: UNELE ASPECTE ALE CAUZEI ȘI TRATAMENTULUI ENUREZISULUI PRIMAR. JAMA. 1960; 172(12):1256–1261. doi:10.1001/jama.1960.03020120034007 https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/328209
  • Relația dintre vârsta la inițierea antrenamentului la toaletă și durata antrenamentului: un studiu prospectiv Nathan J. Blum, Bruce Taubman, Nicole Nemeth Pediatrics aprilie 2003, 111 (4) 810-814; DOI: 10.1542/peds.111.4.810 https://pediatrics.aappublications.org/content/111/4/810