Rime, poezii și cântecele
Importanța poeziilor în dezvoltarea copiilor și în educația primilor ani.
De ce sunt poeziile și cântecelele (rimele) atât de importante în copilăria timpurie și ce putem face noi părinții în această direcție?
Cercetările în ceea ce privește dezvoltarea copilului arată că, acei copii care știu în medie opt versuri pe de rost până la vârsta de patru ani, sunt de obicei printre cei mai buni cititori până la vârsta de opt ani.
Poeziile simple oferă copiilor, prin faptul că sunt repetitive, oportunități de învățare prin memorare, dezvoltarea imaginației și a limbajului, iar prin faptul că sunt comune acestei categorii de vârstă, se facilitează socializarea.
Așadar sunt o sursă consistentă de învățare, permițându-le copiilor să devină interesați de ritmul și tiparele limbajului.
Care sunt beneficiile expunerii copiilor mici la rimă în mod constant?
Dezvoltarea limbajului:
Rimele sunt amplificatoare fantastice pentru dezvoltarea limbajului. Copiii mici adoră tiparul ritmic dar și frazele simple care se repetă și care sunt ușor de reținut și de reprodus de către aceștia.
Pentru a-i face conștienți de natura sunetelor, copiii au nevoie să fie expuși în mod constant la limbajul vorbit, iar rimele oferă modalitatea perfectă prin care se poate face acest lucru.
Dezvoltarea fizică:
Aceasta presupune însoțirea versurilor cu mișcări corespunzătoare, mișcări care descriu anumite obiecte, situații sau emoții. Antrenarea corpului în reprezentarea mesajelor din poezii sau cântecele are cel puțin doua beneficii majore:
(1) drumul către conștientizarea propriului corp;
(2) crearea unui limbaj comun părinte- copil, și de ce nu cu al celorlalți copii implicați în joc.
Dezvoltarea conceptuală:
Prin intermediul rimelor copiii se familiarizează cu asemănarea anumitor sunete, intonații sau plasarea lor în contexte. De asemenea cei mici învață elemente de matematică precum numere, dimensiuni sau forme. Conținutul poezioarelor ajută creierul să facă asocieri, să rețină și să proceseze mesajele acestora.
Cum putem introduce poeziile in viața celor mici într-un mod cât mai eficient?
Iată patru moduri ușoare prin care rima se poate introduce în rutina zilnică:
- Poeziile scurte sau cântecelele pot fi utilizate în orice moment pe parcursul unei zile. Sunt scurte și rapide ceea ce le face ușor de introdus în rutina zilnică. Alege o poezie simplă și folosește-o in una din rutine, cum ar fi spălatul pe mâini, pe dinți sau când ajungeți acasă:
” Salut căsuță, am venit,
Tu tare mult mi-ai mai lipsit”
- Alege săptămânal sau la două săptămâni (în funcție de vârsta celui mic) să vă axați atenția împreună cu copilul pe o anumită temă: corpul uman, casa mea, zilele săptămânii, numere sau culori etc. Iar în funcție de temă, alegeți o poezie simplă sau cântecel mai scurt care să fie semnificativ. De ex. :
” Un elefant se legăna”- despre numere, ”Am o căsuță mică”, ”Ochii, urechi, guriță, nas”.
- Citiți împreună cărți cu poezii pentru copii. Pentru cei mai mici dintre cei mici, când faceți lectură după imagini puteți adăuga cuvântului de bază o descriere cu rimă:
”căsuță-drăguță”, ”sănătoși-voioși ”, ”rița-gărgărița”, ”buburuză-ruză”
- Folosiți-vă de onomatopee și pe lângă învățare veți crea și un moment haios:
”vaca zice: mu-mu-mu”, ”oaia face: be-he-he”, ”Iha- Iha a strigat/ Măgărușul supărat.”
Vă doresc inspirație care să aducă zâmbete savurate împreună!