Jocul de construcție

Ce abilități dezvoltă?

  • Coordonarea mână-ochi
  • Orientarea spațială
  • Creativitatea
  • Dezvoltarea limbajului
  • Concepte matematice
  • Cooperarea
  • Secvențialitatea
  • Povestirea / nararea

Care este importanța centrului de construcții?

Dată fiind importanța în dezvoltarea copiilor este necesar să creăm o zonă permanentă în care aceștia să aibă posibilitatea de a-și dezvolta abilitățile menționate.

Este o zonă preferată de băieți însă trebuie încurajate și fetele tocmai pentru faptul că acest tip de joc are atât de multe beneficii.

Construind, copilul își dezvoltă gândirea prin relațiile cauzale și spațiile pe care le stabilește între obiecte.

Pentru ca acest centru sa fie atractiv și ca materialele sa fie manipulate cu ușurintă, pentru început este important să fie materiale puține dar suficiente încât să îi ofere celui mic ocazia să realizeze diverse forme cu acestea.

Pentru asta e bine să așezăm pe perete, la nivelul privirii copiilor, imagini simple care să-i ajute în crearea de diverse forme: o căsuța, un copac, o mașina, un turn etc. (Puteți descărca astfel de imagini din secțiunea Descarcă gratuit)

Cum se desfășoară o activitate de construcție cu cuburi:

  1. La început alegeți împreună o imagine.
  2. Selectați cuburile necesare pentru a construi imaginea.
  3. Începeți să așezați rând pe rând fiecare cub în construcție, făcând cu schimbul împreună cu copilul.
  4. La final numiți imaginea. Descrieți dimensiunea, culorile dar și câteva caracteristici specifice.

    Ex.: “Am construit o locomotivă roșie, care merge pe șine.”

Ce fel de cuburi sa fie folosite?

Cuburile utilizate ar fi de preferat să fie din cele mai diverse atât ca și culoare cât și ca textură, greutate si materiale de baza ( lemn, plastic, textil).

Ce nu ar fi de preferat să aibă copiii mici ca primă interacțiune, ar fi cuburile cu magnet. Asta și pentru că fac jumătate din treaba ce ar fi potrivit să o facă copilașul dar și pentru că înjumătățește din planul de acțiune și implicare a celui mic.

Cauza si efectul vor fi reduse în cazul cuburilor cu magnet, pe când acolo unde nu există magnet copilul este pus în situația de a căuta rezolvare la problemele apărute constant legate de dinamica dintre cuburi, poziția acestora dar și sustenabilitatea vis a vis de greutatea lor.

Datorită multitudinii de beneficii ale jocului cu cuburi, vă încurajez să le oferiți copiilor cât mai multe ocazii posibile de a interacționa cu acest tip de joc.

Spor la joacă!